Wątki
menu      Co to jest pożyczka?
menu      rośliny obniżające ciśnienie krwi
menu      Roland Owners Manual
menu      rozmaz krwi 73 limfocytow
menu      Rozkład autobusów woj dolnośląskie
menu      Ronaldinho Dance
menu      rozkład 677 Gliwice
menu      ROCA GLIWICE
  • nauki polityczne uw
  • spolszczenie dialogow do postal2
  • regulamin stowarzyszenia zwykB3ego
  • maggot fowles
  • mission m71
  • Co to jest pożyczka?

    Temat: interpretacja morfologii krwi
    Dnia Wed, 24 Sep 2008 21:12:24 +0200, tomek wilicki napisa (a):


    podaj normy, bo bez nich nic nie wida (ka de laboratorium troch inaczej
    mierzy i ma w zwi zku z tym troch inne normy), ale z tego co widz to to
    zwyk a anemia, pewnie od tego wrzoda, do tego lekki stan zapalny.


    morfologia:
    leukocyty 8,3 [3,8-10]
    erytrocyty 4,4 [4,2-6]
    hemoglobina 12,4 [14-18] !
    hematokryt 37,1 [40-54] !
    mcv 84,32 [80-99]
    mch 28,2 [27-35]
    mchc 33,4 [32-37]
    p ytki krwi 431,1 [140-440]
    pdw 10,6 [?]
    mpv 9,1 [?]
    p-lcr 19,3 [?]
    rdw-sd 36,92 [?]
    ob 6 [0-15]
    rozmaz manualnie:
    pa eczkowate 4 [1-5]
    segmentowane 42 [40-70]
    kwasoch onne 5 [1-5] !
    zasadoch onne 2 [0-1] !
    limfocyty 44 [20-45]
    monocyty 3 [3-8] !

    Przy niekt rych nie mia em podanych norm, wi c nie wiem jakie one s . O
    anemii lekarze nic nie m wili (chocia w szpitalu mia em jeszcze gorsze
    wyniki hemoglobiny). Na odchodne lekarz mi powiedzia , eby przyjmowa
    elazo w tabletakach przez jaki czas eby wyregulowa hemoglobin .
    Dlaczego uwa asz, e jest stan zapalny?

    pozdrawiam Artur


    Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,morfologii,krwi.php


    Temat: Wyniki badań - błagam o pomoc!
    Wyniki badań - błagam o pomoc!
    Poniżej wyniki mojego Syna - 16 miesięcy - długo walczyliśmy z
    anemią... 3 miesiące temu wyniki były super, za radą lekarza,
    przestaliśmy Go męczyć ciągłymi badaniami - tym bardziej, że je
    wszystko, a tu nagle... Błagam! Może ktoś z Was pomoże mi w
    interpretacji? Nie prześpię nocy z nerwów...

    Morfologia krwi (podstawowa)
    Leukocyty 10,5 tys/µl norma od 6 do 17,50 N
    Erytrocyty 4,46 mln/µl od 3,90 do 5,10 N
    Hemoglobina 11,7 g/dl od 10,10 do 13 N
    Hematokryt 35 % od 30 do 38 N
    MCV 77,42 fl od 70 do 82 N
    MCH 26,22 pg od 24,50 do 29 N
    MCHC 33,9 g/dl od 32,20 do 36,60 N
    Płytki krwi 523 tys/µl od 200 do 550 N
    Limfocyty % 71,34 %
    Inne (Eo,Bazo,Mono) % 8,74 %
    Neutrofile % 20,04 %
    Limfocyty # 7,48 tys/µl
    Inne (Eo,Bazo,Mono) # 0,914 tys/µl
    Neutrofile # 2,1 tys/µl
    RDW-CV 14 %
    PDW 10,9 fl
    MPV 9,8 fl
    P-LCR 23,2

    Rozmaz krwi (manualnie)
    Gran. segmentowane 24 % norma od 25 do 60 L
    Gran. kwasochłonne 5 % od 1 do 5 N
    Limfocyty 64 % od 25 do 50 H
    Monocyty 7 % od 1 do 6 H
    Żelazo Żelazo 8 µmol/l od 8,90 do 21,50 L (spadek z 20!)

    Dodam, że mam niesamowity problem z wagą Syna - w tej chwili waży
    9650.


    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93132297,93132297,Wyniki_badan_blagam_o_pomoc_.html


    Temat: Zapalenie jamy ustnej a podawanie antybiotyku
    Zapalenie jamy ustnej a podawanie antybiotyku
    Witam

    Mój trzyletni synek od kilku dni (5-6 gdzies od wtorku) cierpi na zapalenie
    jamy ustnej. We czwartek bylismy z nim u pediatry który powiedział ze jesli
    nie bedzie poprawy do soboty, to nalezy podac antybiotyk.
    Poprawa nastapiła tylko jesli chodzi o goraczke, wczesniej była max 38,5 od
    soboty nie wystepuje lub jest lekko podwyzszona (37,5), ale pojawiło sie
    mnóstwo nowych nalotów. Oprócz tego zrobilismy wyniki z krwi i tak:
    białko c reaktywne 35 mg/l (norma do 5)
    Rozmaz metodą manualna:
    pałeczkowate 1%
    podzielone 65%
    monocyty 3%
    limfocyty 31%
    inne: ziarnistości toksyczne we wszystkich seg.
    OB 9/27
    mocz: białko 30 mg/dl, ciała ketonowe - 300 mg/dl
    nabłonki wilekatne: nieliczne, leukocyty: 0-2wpw, erytrocyty0-1w pw
    bakterie nieliczne, śluz: liczne pasma
    (WYNIKI ZE CZWARTKU)
    leukocyty 12,6 (norma do 8)

    Wszedzie czytam ze nie podaje sie antybiotyku, wiec sie wstrzymywałam do
    dzisiaj. Dostawał tylko lekarstwo robione na nystatynie, fiolet i tantum verde
    do psikania.
    Synek bardzo mało je, ciągle płacze i mało pije. Poniewaz jestem w końcowej
    fazie ciąży i w czwartek bede miec cesarskie cięcie zdecydowaliśmy sie dziś
    podać augumentin. Próbowałam kontaktowac sie z lekarzem ale niestety ma wolne.

    Czy dobrze robię podając antybiotyk? Czy to skróci chorobę? Boję sie o
    noworodka jak i o siebie po powrocie ze szpitala.

    Bardzo dziekuje za odpowiedz

    Joanna

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,99108645,99108645,Zapalenie_jamy_ustnej_a_podawanie_antybiotyku.html


    Temat: Anemia i wyniki z moczu- proszę o poradę:)
    Anemia i wyniki z moczu- proszę o poradę:)
    Córka (22 m-ce) od pewnego czasu stała się płaczliwa, złośliwa, czasem budzi
    się w nocy, jest też blada i jakaś taka apatyczna-niewsoja.Zupełnie brak jej
    apetytu. Kilka razy skarżyła się że boli ją brzuszek, a czasem oczy, choć nie
    wiem czy do końca można ufać tak małemu dziecku.Na własną rekę zrobilam jej
    crp i morfologię, a później poszłam z tym do pediatry, która po ogólnym
    zbadaniu nie stwierdziła nieprawidłowości i kazała zrobić mocz.Z krwi
    rzeczywiście wyszedł stan zapalny i anemia, na co przepisała żelazo.Do lekarza
    idziemy w środę z wynikami z moczu, które trochę mnie niepokoją. Proszę o poradę:
    Wyniki:
    Crp: 5,47 (norma do 5,00)
    Leukocyty:11,1 (norma 3-6)
    Erytrocyty: 4,15 (3-6)
    Hemoglobina:11,3 (11-17)
    Hematokryt:34,9% (24-45)
    MCV: 84,1 %(74-95)
    MCH 27,2 ( 27-31)
    MCHC 32,4
    płytki krwi: 293X10 (140-440)

    rozmaz met. manualną:
    Podzielone:45%
    Kwasochłonne: 2%
    Limfocyty:53%

    Mocz:
    weryfikacja mikrosk.osadu- bo poza tym reszta w normie:
    nabłonki wielokąt.: pojedyncze
    leukocyty:1-3w pw
    Erytrocyty wyługowane: 0-2w pw
    Śluz: pojedyncze pasma

    Dodam jeszcze , że mała jest od urodzenia zdrowym dzieckiem, na nic nie
    chorowała, nawet się mi jeszcze nie przeziębiła.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam





    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,99333884,99333884,Anemia_i_wyniki_z_moczu_prosze_o_porade_.html


    Temat: morfologia krwi :(
    morfologia krwi :(
    witam serdecznie
    mam problem ,gdyż robiłam mojej 3 letniej córeczce morfologie krwi i wyszła
    fatalnie ,dodam że dzień wcześniej była szczepiona INFANRIX I HIBERIX,rano nie
    sprawdziłam czy ma temperaturke ,tylko odrazu pobiegłam na morfologie.pierwsze
    badania były:
    WBC: 24.14
    RBC: 5.31
    HGB: 14.4
    HCT: 42.4
    rozmaz manualny:
    segmenty 61
    eozynofile 2
    limfocyty 31
    monocyty 6
    gdy zrobiłam morfologie po raz kolejny 2 doby od ostatniej wyniki były inne
    WBC 15.4 (KRWINKI BIAłE MNIE NAJBARDZIEJ MARTWIą)
    OB 12
    CRP w surowicy 2,52
    Córka ma czerwoną otoczke tam gdzie było szczepienie,do dnia
    dzisiejszego,panie w szpitalu powiedziały mi że wszystko wróci do normy jak
    zejdzie otoczka po szczepionce
    strasznie sie martwie ,proszę o odpowiedz


    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,69751279,69751279,morfologia_krwi_.html


    Temat: Prosze o interpretacje wynikow krwi synka-pilne
    Prosze o interpretacje wynikow krwi synka-pilne
    Prosze o interpretacje wynikow krwi synka 10-cio miesiecznego. Pisze
    tylko te pozycje ktore odbiegaja od normy dla doroslych:
    Rozmaz-manualnie
    Segmentowane 9%
    Limfocyty 81%
    Morfologia krwi obwodowej
    Hemoglobina 11,7 g/dl
    Hematokryt 35,7%
    MCV 72,1 fl
    MCH 23,6 pg
    Limfocyty 79,3%
    Neutrofile 11,0%
    Limfocyty 6,48 tys/ul
    Neutrofile 0,90 tys/ul
    RDW-CV 18,7%
    PDW 11,1
    MPV 9,7
    Czy mam sie przejmowac wynikami? Oczywiscie pokaze je naszemu
    lekarzowi pediatrze ale wizyta dopiero w przyszlym tygodniu a ja juz
    sie denerwuje...
    Dziekuje serdecznie




    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,76900947,76900947,Prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi_synka_pilne.html


    Temat: Panie Doktorze - PILNE !!
    Panie Doktorze - PILNE !!
    Bardzo Pana proszę o interpretację wyników - niestety wiem, że odbiegają one od normy :((((...

    Leukocyty 9,8 tys/ul
    erytrocyty 4,02 min/ul
    hemoglob 11,6 g/dl
    hematokryt 34,4 %
    MCV 85,6 fl
    MCH 28,9 pg
    MCHC 33,7 g/dl
    płytki krwi 273,0 tys/ul
    limfocyty 70,9 %
    Inne (Eo,Bazo, Mono) 1,4 %
    Neutrofile 27,7 %
    limfocyty 6,9 tys/ul
    Inne (Eo,Bazo,Mono) 0,2 tys/ul
    Neutrofile 2,7 tys/ul
    RDW-CV 13,9 %
    PDW 12,2 fl
    MPV 11,0 fl
    P-LCR 31,5 %


    Rozmaz manualnie

    Pałeczkowate 1%
    Segmentowate 21%
    Kwasochłonne 5 %
    Limfocyty 70%
    Monocyty 3 %


    Bardzo prosze o w miarę szybka odpowiedź.
    Dodam, że moja córeczka ma rok
    Co może byc przyczyną takich "nieprawidłowych" wyników??
    Czy one są złe?? bardzo złe?? tragiczne??

    dziękuję

    załamana

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84200486,84200486,Panie_Doktorze_PILNE_.html


    Temat: limfocyty atypowe u 3miesieczniaka
    limfocyty atypowe u 3miesieczniaka
    Panie doktorze,
    w zwiazku ze słabym przybraniem na wadze, zrobilam oznaczenie poziiomu żelaza, posiew moczu i morfologie.
    Posiew wyszedł ujemny, żelazo 45 (czy to będzie juz oznaczało konieczność brania żelaza?), zaś w morfologii zastanawia mnie kilka rzeczy.
    1. wbc- 10.11- czy to jeszcze norma w tym wieku?
    2. plt- 392- pytanie jak wyżej
    3. lymph-7.09 (70.1%)- rozmazie manualnym 70 % przy neut- 12%, mono-11%, eosin-5%. Wiem, ze w tym wieku jest przewaga limfocytów, ale czy moze być aż tak duża?
    4. atypowe limfocyty- 1%. O czym moze swiadczyc ich obecność?Z tego co wiem, nie powinno ich byc w krwi obwodowej. Dziecko było w drugiej dobie po szczepieniu, w domu byli domownicy z infekcja wirusową- czy któryś z tych elementów moze mieć wplyw na ich obecność,a jesli nie, to co?
    Krew byla pobrana z żyły.
    Panie doktorze, bardzo proszę o odpowiedź, gdyż moja pani doktor przebywa aktualnie na urlopie i nie mam z kim skonultować tych wyników.
    Z góry dziekuję.


    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64513438,64513438,limfocyty_atypowe_u_3miesieczniaka.html


    Temat: Mało płytek krwi
    Witam Panią Doktor i Pana Doktora:-)
    Już mam wyniki w ręku i piszę:
    Morfologia z rozmazem manualnym
    Erytrocyty-7,58 mln norma 3,8-5,8 H
    leukocyty-12,5 tys ;3,5-10 H
    hemoglobina-19,5; 11-16,5 H
    hematokryt-54,2; 35-50 H
    MCV 71,5; 80-97 L
    MCH- 25,8; 26,5-33,5 L
    MCHC- 36; 31,5-35 H
    płytki krwi -63; 150-390 L
    PDW- 16,2; 10-18
    MPV- 10,4; 6,5-11
    PCT- 0,065;0,1-0,5 L
    RDW-CV- 11,1; 10-15
    Podzielone- 9,9; 2,2-4,8 H
    limfocyty- 2,2; 1,3-2,9
    kwasochłonne- 0,0; 0,0- 0,2
    zasadochłonne 0,0; 0,0-0,1
    monocyty -0,4; 0,3-0,8
    rozmaz manualny-
    podzielone- 80; 43-65 H
    kwasochłonne 0; 0,0-5,9
    limfocyty- 17; 20-46 L
    monocyty- 3; 0,0-12.
    Bardzo proszę o interpretację i ew. plan leczenia.
    Pozdrawiam serdecznie

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,45098274,45098274,Malo_plytek_krwi.html


    Temat: morfologia krwi
    morfologia krwi
    Dziewczyny pomóżcie mi o odszyfrowaniu wyników mojej córki .
    Ma robione różne badania z powodu kompletnego braku apetytu. Mam z
    nia wielki kłopot bo w dzień nie chce jeść kompletnie nic, w nocy
    je z piersi- tak od prawie dwóch miesiecy.
    Do lekarza idę w przyszłym tyg, dziś odebrałam wynik morfologii .
    Wypiszę to co nie mieści się w normie, może któraś zna się trochę na
    tym, i mnie oświeci

    hematokryt 33,2% (min 34 max 40)
    mcv 74,8 fl (min 80 max 99)
    mch 25,2 pg (min 27 max 35)

    rozmaz manualnie
    pałeczkowate 1% (min 1 max 5)
    segmentoane 12% (min 40 max 70)
    kwasochłonne 79 % ( min 20 max 45)

    jak widać wyniki są złe , bardzo się martwię , chyba osiwieje przez
    ten weekend
    i jeszcze morfologis nie najlepsza - 11,2


    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,47154,84898075,84898075,morfologia_krwi.html


    Temat: Nowe wyniki - jutro lekarz, iść?
    Morfologia z rozmazem, żelazo i ferrytyna - wyniki
    Zrobiłam badania, ale: przyznaję, że w ciągu dwóch tygodni parę razy wypiłam
    plusz z żelazem, na gorąco konsultowałam w locie z internistą - powiedział, że
    wynik może być zafałszowany...

    Leukocyty 6,37 (4-10)
    Erytrocyty 4,58 (3,5-5)
    Hemoglobina 14,2 (12-15)
    Hematokryt 42,0 (33-43)
    Płytki krwi (181 (140-440)

    Rozmaz manualnie:
    pałeczkowate 2 (3-5)
    no właśnie. lekarz powiedział, że proporcje pozostałych wskazują, że to nic
    takiego. mam mu wierzyć?:/

    segmentowane 61 (50-70)
    kwasochłonne 3 (1-4)
    Limfocyty 30 (25-45)
    Monocyty 4 (3-7)
    OB 7 (1-20)
    żelazo 158,2 (37-145) plusz się kłania:/
    ferrytyna 41,14 (6-159)

    i co? wszystko na nic, badania do powtórki po dwóch tygodniach bez plusza?
    a te cholerne pałeczkowate? przeraziłam się jak zobaczyłam poniżej normy....

    czuję się dalej słabo i źle.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,80239332,80239332,Nowe_wyniki_jutro_lekarz_isc_.html


    Temat: Proszę o interpretację wyników, pilne!!!
    Proszę powiedz mi bo pisałaś gdzieś ze pracowałaś na hematologii czy sa jakieś
    różnice w wynikach między komputerowym a manualnym badaniem krwi. Moje 15
    miesięczne dziecko miało pobieraną krew z powodu powiększonych węzełków i tą
    metodą i tą. Komputer pokazał 64% limf w rozmazie a metodą manualną wyszło 63% w
    rozmazie. Lekarz powiedział że jest ok. Jednak ktoś tam na forum napisał że w
    rozmazie manualnym norma limfocytów wynosi do 50.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,52412505,52412505,Prosze_o_interpretacje_wynikow_pilne_.html


    Temat: rozmaz krwi - prosze zinterpretujcie
    rozmaz krwi - prosze zinterpretujcie
    Bardzo prosze osoby biegle w temacie o zinterpretowanie moich wynikow:
    manualny rozmaz (wyniki w %)
    paleczkowate 7 (norma 3-5)
    segmentowane 58 (norma 50-70)
    kwasochlonne 5 (norma 1-4)
    imfocyty 22 (norma 25-40)
    monocyty 8 (norma 2-8).

    Od miesiaca czuje sie naprawde slabo i mam stale stan podgoraczkowy. Lekarz
    osluchal mnie, obejrzal gardlo, nie stwierdzil infekcji ale odeslal mnie z
    recepta na antybiotyk ;] Prosze o jakies wskazowki co mi moze dolegac.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,68149657,68149657,rozmaz_krwi_prosze_zinterpretujcie.html


    Temat: rozmaz krwi - wyniki, prośba o pomoc
    Odpowiedź.
    Po pierwsze chciałambym wszystkich uświadomić ze NIE NALEŻY INTERPRETOWAĆ WYNIKÓW NA PODSTAWIE NORM WZIĘTYCH SKĄDKOLWIEK! Proszę i uczułam na to, wyniki należy odnościć do norm które wystawiane są w labolatorium, w kótrym robiło się wyniki.! Każde lab. ma inne normy , ponieważ pracuje na innych odczynnikach, na innym sprzęcie i innymi metodami diagnostycznymi! Także w jednym lab. prawidłowa wartośc leukocytów zaczyna się od 3.5 a w drugim od 4.5! Jest różnica prawda???
    ODP na pyt: Uważam że nie powinnaś się przejmować ponieważ Twoje wyniki nie wskazują na nic poważnego. Podwyższona wartość eozynofili (kwasochlonne)może świadczyć o alergii lub jakiś stanach uczuleniowych- na tym powinnaś się głównie skupić. Niska wartość granulosytów i wysoka leukocytów: może świadczyć o zakażeniu wirusowym ( przy bakteryjnym wzrastają granylocyty) lub wynik brania leków, osłabienia , przeziębienia i wielu innych infekcji...
    W każdym bądź razie radzę nie lekceważyć odsetka eozynofili i skorelować tą wartość z wartością bezwzględna ( czyli tą ktora znajduje się w morfologii), rozmaz krwi wykonywany jest manualnie i oceniany subiektywnie przez analityków wiec wynik nie ma decydującego znaczenia. Pozdrawiam serdecznie i życze dużo zdrówka :)))))

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,23269127,23269127,rozmaz_krwi_wyniki_prosba_o_pomoc.html


    Temat: prosze o interpretację wyniku krwi
    prosze o interpretację wyniku krwi
    moje dziecko ma 2,5 roczku i od urodzenia problem ze skórą. Lekarze
    twierdzą że to alergia, jednak do tej pory nie została ona
    zidentyfikowana, nie wiem co uczula dziecko.
    Dzis zrobiłam na własna rękę badanie krwi - morfologia wygląda w
    normie, ale mam pytanie czy ktos pomoże mi zinterpretować wynik z
    krwi
    rozmaz - manualnie
    segmentowane 37%
    kwasochłonne 15%
    limfocyty 48%


    Proszę o odpowiedzi

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,83954946,83954946,prosze_o_interpretacje_wyniku_krwi.html


    Temat: morfologia- anemia?
    nie jest tak żle,rozmazem manualnym nie przejmj sie ,maluszek ma 2.5 mies. i
    takie normy w limfocytach i granulocytach są dla tego wieku normalne.reszta
    jest prawie na granicy normy,sam poziom żelaza tez jeszcze sie mieści.
    (hematokryt hct-jest poniżej bo krew rozżedziło jedzonko)Spokojnie do
    poniedziałku.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,57044905,57044905,morfologia_anemia_.html


    Temat: granulocytopenia u dziecka
    Na pierwsze pytanie nie potrafie odpowiedziec, 13 grudnia 2007 trafiła
    na
    oddział onkohematologii w Lodzi z leukopenią 2600. Jej najgorszy wynik
    z
    dnia 31 marca 2008: L 2070 płytki 206000. Rozmaz manualny P %u2013 1;
    S %u2013
    4; E %u2013 3; Lim %u2013 86; M %u2013 6. Od 7 marca br otrzymuje
    Ospamox
    0,25(5ml) co 12 godzin. Od 3 kwietnia tendencja wzrostowa. Na dzień
    23.04
    wyniki: L 3380 płytki 265000 Rozmaz manualny P %u2013 2; S %u2013 31;
    K %u2013 5;
    Lim %u2013 59; M %u2013 3. Dzis podjeto decyzje o odstawieniu
    antybiotyku. W
    trakcie badania nie stwierdzono zmian infekcji. W grudniu 2007 dwa
    razy
    brała antybiotyk (zapalenie oskrzeli). W styczniu 2008 brała raz
    antybiotyk. Od
    grudnia 2006 mała zmiana skórna na górnej prawej powiece. Leczona
    przez
    okulistów przez caly rok wszystkimi maściami okulistycznymi. Ostatnie
    maści
    były to Triderm i Prokopik %u2013 chwilowe poprawy. 11 stycznia
    konsultowana w
    Łodzi, pobrany rozmaz na grzyby i bakterie %u2013 wynik ujemny.
    Konsultowana
    dermatologicznie, stwierdzono nawracajace atopowe zapalenie skory, bez
    leków ze względu na złe wyniki krwi. Smarowana kremem Emolium. Od
    poczatku
    kwietnia 2008 zmiana powróciła na lewej powiece. Na dzisiejszej
    konsultacji
    hematolog stwierdziała, że wygląda na atopowe zapalenie skóry i nie ma
    żadnego powiązania z tą chorobą. Od 2 miesięcy mała kurzajka na dłoni
    prawej. Kiedyś była, lecz samoistnie zniknela. W grudniu 2007
    zachorowała na
    zapalenie oskrzeli i w tym czasie wyniki wróciły do normy, czyli
    poprawiły
    się. Za dwa tygodnie wyniki ponownie spadły. Granulocytopenia nie jest
    stała. Pobierana była punkcja szpiku 22 lutego 2008 w Łodzi i badana w
    Łodzi i
    w Warszawie na ul. Litewskiej. Przeciwciał granulocytarnych nie
    stwierdzono. Szpik można podciągnąć pod prawidłowy. Druga punkcja
    szpiku i
    trepanobiopsja miała miejsce 8 kwietnia 2008. Wynik punkcji: Badanie
    szpiku zwraca
    uwagę prawidłowy odsetek układu granulocytarnego z tendencją do
    zahamowań
    dojrzewania na szczeblu pałeczkowatych. Czekamy na wynik
    trepanobiopsji. W
    rodzinie nie stwierdzono zachorowań mających podłoże granulocytopenii.

    nextliberty


    Źródło: topranking.pl/1849/granulocytopenia,u,dziecka.php


    Design by flankerds.com